2014-01-10 17:45:59• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 25.000 petárdát foglaltak le a szatmári rendőrök idén télen

Drasztikusan visszaesett a petárdák és különböző pirotechnikai eszközök okozta sérülések száma az ezen eszközök 2006-ban történt betiltását követően. Az illegalitás ellenére azonban továbbra is jelentős a pirotechnikai eszközök forgalma - csak idén közel harmincezer darabot foglalt le a Szatmár Megyei Rendőrség - derül ki az intézmény tájékoztatójából.

Ebből kiderül, hogy 2005 tele volt az utolsó, amikor Romániában szabadon lehetett hozzájutni és használni a pirotechnikai eszközök egy részét. Ezen a télen országszerte 350 személy sérülését és egy ember halálát okozták ezek az eszközök. Mióta 2006 óta tilos birtoklásuk, árulásuk, raktározásuk és használatuk, átlagosan 25 sérülés írható rovásukra évente - és ami a legfontosabb, egyetlen haláleset sem.

Szatmár megyében idén télen egyetlen ilyen sérülésről tudunk - amikor egyik fiatal barátja farzsebébe tette az égő petárdát. Az megpróbálta eldobni, ám a kezében felrobbant - szerencsére csak kisebb sérüléseket okozva.

A Román Rendőrség a téli ünnepek közeledtével évről vére meghirdeti a „Tűzijáték-akciót". Ennek keretein belül a Szatmár Megyei Rendőrség munkatársai idén 80 ellenőrzést hajtottak végre, 30 figyelemfelkeltő akciót szerveztek, 32 szabálysértést és öt bűncselekményt állapítottak meg, a kirótt bírságok összértéke pedig eléri a tízezer lejt. A lefoglalt petárdák és egyéb pirotechnikai eszközök száma 24.335.

Mindezek ellenére év utolsó napján Szatmárnémeti lakónegyedeiben olyan hangzavar volt, mint valami háborús övezetben...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: